Lijfrente
Ondernemer? Werknemer met auto van de zaak? Te weinig pensioen opgebouwd? Met een lijfrente investeer je in jouw toekomstig inkomen met belastingvoordeel. En dankzij de Pensioenwet heb je nu (veel) meer ruimte om te sparen voor later.

Sparen voor later met belastingvoordeel

Laatste update: 3 oktober 2023
Ondernemer? Werknemer met auto van de zaak? Te weinig pensioen opgebouwd? Met een lijfrente investeer je in jouw toekomstig inkomen met belastingvoordeel. En dankzij de Pensioenwet heb je nu (veel) meer ruimte om te sparen voor later.

Op deze pagina

Toekomstig inkomen

Later genieten van het leven met een fatsoenlijk inkomen, dat is een wens die veel Nederlanders koesteren. We rekenen erop dat het pensioen dat we opbouwen via onze werkgever voldoende zal zijn. Helaas blijkt dit vaak niet het geval te zijn. Wil je later ook van een goed inkomen kunnen genieten? Dan zul je vaak zelf moeten sparen. Ondernemers moeten hun pensioenspaarpot zelfs helemaal zelf opbouwen. Maar hier is het goede nieuws: sparen voor je pensioen kan je aanzienlijke belastingvoordelen opleveren!

Hoe werkt het?

De belastingdienst betaalt dus mee aan je pensioen. Ze doen dit echter alleen als je kunt aantonen dat je een pensioentekort hebt. We leggen uit hoe dat werkt.

Heb je een tekort? Dan kun je het bedrag dat je spaart voor later aftrekken van je belastbare inkomen. Pas later, wanneer het gespaarde bedrag in termijnen wordt uitgekeerd, betaal je belasting. Maar dan wel tegen een lager tarief. Een ander voordeel is dat het bedrag dat je hebt gespaard voor je pensioen niet belast wordt in Box 3. Je betaalt hier dus geen vermogensbelasting over.

Wanneer heb je een pensioentekort?

Voorwaarden

Hoeveel mag je sparen met belastingvoordeel?

Je kunt niet onbeperkt met belastingvoordeel sparen voor je pensioen. Hoeveel je maximaal kunt sparen, bereken je met de jaarruimte. De jaarruimte is het maximale bedrag dat je in een kalenderjaar kunt storten op een speciale rekening waarmee je spaart of belegt voor je pensioen.


Als je al langere tijd te weinig pensioen hebt opgebouwd, kun je ook gebruikmaken van de reserveringsruimte. De reserveringsruimte is een deel van de ongebruikte jaarruimtes van de afgelopen zeven jaar. Als je in de afgelopen zeven jaar je jaarruimte niet hebt benut, mag je door gebruik te maken van de reserveringsruimte een deel hiervan alsnog bovenop je jaarruimte van dit jaar storten.

Flinke verruiming dankzij Pensioenwet

Met de inwerkingtreding van de Pensioenwet per 1-7-2023 is de fiscaal vriendelijke pensioenruimte (jaaruimte en reserveringsruimte) flink verruimd. Zo is het opbouwpercentage verhoogd van zo’n 13% naar 30% en mag je de reserveringsruimte tot 10 jaar terugrekenen in plaats van 7 jaar. Ook is de maximale reserveringsruimte flink verhoogd. Van zo’n € 8.000 naar € 38.000.

Hoeveel mag je sparen met belastingvoordeel?

Met deze tool van de belastingdienst kun je zelf berekenen hoeveel je mag sparen met belastingvoordeel. Je kunt natuurlijk ook altijd contact met ons opnemen. We berekenen graag jouw jaarruimte en helpen je om daar maximaal van te profiteren.


Voor de berekening hebben we wel jouw inkomen uit loondienst of winst uit onderneming nodig. Daarnaast ontvangen we graag een uniform pensioenoverzicht als je pensioen opbouwt via jouw werkgever.

Beeldmerk

Andere berichten die je misschien interessant vindt

Beeldmerk

Heb je een vraag over dit bericht?

Heb je een vraag over dit bericht of wil je een afspraak maken? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt dan snel een persoonlijke reactie.

* We gebruiken deze gegevens alleen voor een reactie op jouw bericht.