FinFacts zakelijk

Korte berichtjes met (bespaar)tips, informatie en handige tools voor bedrijven en ondernemersVerzuimcijfers kleuren donkerrood.
Een kostbaar probleem voor werkgevers.

Verontrustend

Verzekeraars Nationale Nederlanden en TAF hebben de ontwikkelingen op het gebied van ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid in kaart gebracht. Volgens de verzekeraars zijn de ontwikkelingen verontrustend en wordt het nog belangrijker dat werkgevers, werknemers, UWV, verzekeraars en alle specialisten beter gaan samenwerken om werknemers vitaal aan het werk te houden.

Conclusies

Het ziekteverzuim in Nederland steeg de afgelopen jaren flink. In het eerste kwartaal van 2022 was het ziekteverzuim ruim 75% hoger dan in het eerste kwartaal van 2021. Dat is een groot probleem voor werkgevers. Een zieke werknemer kost een werkgever gemiddeld namelijk € 250 per dag. Gemiddeld is de verzuimduur acht dagen. Andere conclusies uit het rapport:

 • Het ziekteverzuim onder werknemers van bedrijven en overheid is in het eerste kwartaal van 2022 gestegen tot 6,3%, het hoogste percentage dat het CBS ooit heeft gemeten. 
 • 1 op de 4 werknemers raakt tijdens het werkende leven langer dan 2 jaar arbeidsongeschikt.
 • Meer dan de helft van het verzuim wordt veroorzaakt door ‘werkdruk, werkstress’ en  ‘lichamelijk te zwaar’ werk.
 • De groep 55-plus werknemers neemt de komende jaren toe. Deze groep heeft de hoogste kans op WIA-instroom.
 • De instroom in de WIA wordt vooral gevormd door psychische klachten (37%) en problemen met het bewegingsapparaat (16%).
 • Het verzuimpercentage is elk jaar het laagst bij bedrijven tot tien werknemers. Deze bedrijven laten wel de grootste stijging zien in het ziekteverzuim in 2020 en 2021.
 • Er is een hogere kans op herstel, wanneer een werkgever eigenrisicodrager is.Gratis tool
Hoe groot is het risico op een cyberincident in uw bedrijf?

Cybercrime

Cybercrime is een groot probleem voor steeds meer bedrijven. Vaak wordt gedacht dat kleinere bedrijven niet interessant genoeg zijn voor cybercriminelen. Helaas is het tegendeel waar. Ook kleinere bedrijven worden regelmatig het slachtoffer van cybercrime. Meer dan de helft van de cyberaanvallen in Nederland is zelfs specifiek gericht op het midden- en kleinbedrijf.

Welke risico's loopt u?

Wilt u weten of uw bedrijf gevaar loopt en wat u daaraan kunt doen? Vul dan deze online vragenlijst in. U hoeft slechts 11 vragen te beantwoorden om te weten welke risico's uw bedrijf loopt en welke concrete stappen nodig zijn om de cyberweerbaarheid te vergroten.Deze berichten zijn misschien ook interessant voor u

 • Een nieuw pensioenstelsel. Wat betekent dat voor u?
  Het wetsvoorstel Toekomst Pensioenen (WTP) is aan de Tweede Kamer aangeboden ter behandeling. Daarmee is een nieuw pensioenstelsel een stap dichterbij. U heeft straks minder zekerheid dan nu, maar uw pensioen wordt wel persoonlijker. In deze blog staan we uitgebreid stil bij alle veranderingen.
 • 90% MKB niet voorbereid op nieuw pensioenstelsel
  Volgens een recent onderzoek zijn bedrijven in het klein en middelgroot MKB niet voorbereid op het nieuwe pensioenstelsel. Dit terwijl de nieuwe wetgeving al in 2023 in werking treedt en grote gevolgen heeft voor bestaande pensioenregelingen.
 • Verzuimcijfers kleuren donkerrood. Een kostbaar probleem voor werkgevers.
  FinFacts zakelijk
  Tips, informatie en handige tools voor bedrijven en ondernemers.
  • Verzuimcijfers kleuren donkerrood. Een kostbaar probleem voor werkgevers.
  • Gratis scan: Zo checkt u de digitale veiligheid van uw bedrijf