Belastingvrij schenken voor eigen woning

Extra aflossen? Nieuwe woning? Deze regeling kan van pas komen


Schenking voor eigen woning

In 2023 mag iedereen tussen 18 en 40 jaar eenmalig belastingvrij een schenking van maximaal € 28.947 ontvangen. Een voorwaarde om hiervoor in aanmerking te komen is dat de schenking wordt gebruikt ter verwerving of verbouwing van een eigen woning. Met de schenking kunnen woningbezitters hun hypotheekschuld verlagen. Dit kan bij aankoop van de woning, maar ook tussentijds

In 2022 stond deze regeling nog bekend als "de jubelton". Toen gold er ook nog een vrijstelling van ruim € 100.000. SInds begin dit jaar is die vrijstelling aanzienlijk verlaagd. Vanaf volgend jaar verdwijnt deze vrijstelling zelfs in zijn geheel.

Voorwaarden

  • Het betreft een eenmalige schenking.
  • De begunstigde moet tussen 18 en 40 jaar oud zijn.
  • De schenking moet worden aangewend voor:

    • de verwerving of verbouwing van een eigen woning;
    • de afkoop van rechten van erfpacht, opstal of beklemming met betrekking tot die woning;
    • de aflossing van de eigenwoningschuld (hypotheek) of een restschuld ontstaan na verkoop van een woning van de ontvanger.

Schenken door verzilveren overwaarde

Wilt u geld schenken aan uw kind of kleinkind, maar heeft u dit geld niet op de bank staan? Heeft u wel een eigen woning die veel meer waard is dan uw hypotheek? Dan kunt u ook overwegen om uw overwaarde te verzilveren. U sluit dan een hogere hypotheek af en gebruikt dit geld dan voor de schenking. Hier zijn zelfs speciale hypotheken voor ontwikkeld. Wilt u hier meer over weten? WIj vertellen u er graag alles over!

Boeterente beperken door spreiden schenking

De schenking kan over drie aansluitende jaren verdeeld worden. De ontvanger moet dan in ieder jaar in de aangifte schenkbelasting opnieuw een beroep doen op de verhoogde schenkvrijstelling. Het kan voordelig zijn om hier gebruik van te maken. Bijvoorbeeld om uw boeterente te beperken. De ontvanger moet wel elk jaar aan de leeftijdsvoorwaarde voldoen.